Hoe kies je de juiste maat vloerkleed voor jouw kamer?

Een vloerkleed kan een belangrijk element zijn in elk interieurontwerp. Het kan een kamer aankleden, een warme en gezellige sfeer creëren en een persoonlijk tintje toevoegen. Een belangrijke factor bij een vloerkleed is de maat. Een te klein vloerkleed kan verloren gaan in de ruimte, terwijl een te groot vloerkleed overweldigend kan zijn. 

Het kiezen van de juiste grootte vloerkleed kan een uitdaging zijn, vooral als je niet precies weet waar op te letten. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste maat vloerkleed te kiezen voor de ruimte:

Stap 1: Het opmeten van de ruimte.

  • Meet de breedte en lengte van de ruimte en markeer de gebieden waar je het vloerkleed wilt plaatsen. Het is belangrijk om rekening te houden met meubels en de ruimte die nodig is om deze te verplaatsen.
  • Een goede vuistregel is om minstens 20-30 centimeter ruimte tussen het vloerkleed en de muur te laten, zodat de kamer niet te krap aanvoelt.
  • Als je een vloerkleed onder de bank of een eettafel legt, zorg er dan voor dat het aan alle kanten 20 centimeter aan ruimte over heeft. Is de ruimte niet heel groot? Kies er dan voor om die 20 cm niet aan de achterzijde van de bank te rekenen, maar leg het kleed in elk geval altijd onder de voorpoten voor de verbindende factor.

Stap 2: Het doel van het vloerkleed.

  • Wil je de zithoek definiëren of juist een pad creëren tussen meubels? Wil je het gebruiken als een centraal punt in de woonkamer? Of wil je het gebruiken om een ​​eethoek te definiëren? Deze vragen kunnen helpen bij het bepalen van de juiste grootte. Als je bijvoorbeeld een eethoek wilt definiëren, kies dan een vloerkleed dat groot genoeg is voor de tafel, let hierbij ook op stoelen die verschuiven. Gaat het om een slaapkamer, denk er dan aan dat het fijn is om met blote voeten op een zacht kleed te lopen. 

Stap 3: De vorm van een vloerkleed

  • Je zou denken dat in een rechthoekige ruimte een rechthoekig kleed past en in een ronde of vierkante ruimte een rond kleed. In zekere zin klopt dit ook, alleen is dit geen geschreven regel. Het kan ook erg mooi zijn om een rond kleed bij veel rechte meubels te gebruiken. Dit brengt wat zachtheid in de ruimte. En tegenwoordig zijn er ook heel veel andere vormen te verkrijgen, dit kan weer zorgen voor een spannender interieur. 
  • Wil je een rond kleed onder de bank gebruiken? In principe geldt hier dezelfde regel van de 20cm. Maar dan heb je vaak wel een enorm kleed nodig in diameter. Experimenteer ook eens met een kleed exact in het midden of juist aan één van de randen. Kies er dan wel voor om rechts en links van, bijv de rechterpoot, dezelfde grootte aan te houden. 

Succes met de keuze voor een mooi vloerkleed! En onthoud dat het ook altijd een kwestie van smaak is 😉

Meer lezen?

vastgoedstyling